• Niemand heeft hetzelfde haar

  Er zijn vele soorten haartypes. Neem alleen al alle soorten haarkleuren, van zeer lichtblond tot diepzwart. Dan heb je nog allerlei andere variaties, van stijl tot gekruld en van dun tot dik haar. Er zijn duizenden verschillende combinaties. Haarstructuur, haarkleur en het aantal haren zijn genetisch bepaald en hebben veel met elkaar te maken. Een persoon heeft gemiddeld zo’n 85.000 tot 140.000 haren. Dit hangt af van haarstructuur en haarkleur. Een normaal persoon verliest zo’n 60 tot 100 haren op een dag. Blonde mensen hebben meer haar dan mensen met donker haar (blonde mensen hebben zo’n 140.000 haren terwijl mensen met bruin haar zo’n 100.000 haren bezitten). Echter, blond haar is weer veel fijner. 

 • De structuur van het haar

  Het haar bestaat voor ongeveer 80% uit proteïnen, 10-15% uit water, 5-10% uit pigmenten, mineralen, en lipiden. Het haar bestaat uit twee delen:  de haarschacht, het zichtbare deel, en de wortels, die liggen onder het oppervlak. De haarschacht bestaat uit drie lagen.

  De buitenste laag, de cuticula, is met name belangrijk vanwege zijn beschermende functie. Net als bij dakpannen, overlappen verschillende lagen cellen elkaar en deze vormen zo een glad oppervlak. Diverse invloeden van binnenuit en buitenaf kunnen de cuticula beschadigen. Een beschadigd oppervlak zorgt ervoor dat het haar er dof en ongezond uitziet.

  Een haar wordt voor 80% gevormd door de cortex. De cortex bestaat uit vezels die in elkaar gedraaid zijn voor meer stabiliteit. De pigmenten van de natuurlijke haarkleur zitten hierin opgeslagen. Deze keratine vezels (keratines zijn eiwitachtige moleculen) zijn erg belangrijk voor de haarstructuur en de elasticiteit. De kern van het haar wordt gevormd door de medulla (haarmerg).

  Verder bevindt zich een lipide producerende talgklier dicht onder de huid. Deze houdt het haar soepel. Soms produceert deze klier te veel of te weinig lipide waardoor het haar vettig of droog en broos wordt.

 • Haargroei

  Een haar groeit gemiddeld zo’n 1cm per maand. Na groeiperiode van drie tot zeven jaar sterft de haarpapil waardoor de haarwortel krimpt. De haar valt uit en maakt plaats voor een nieuwe. De nieuwe haar komt voort door regeneratie van de haarpapil. De haargroei blijft gelijk omdat de gehele hoofdhuid zich nooit in dezelfde fase bevindt op hetzelfde moment. Een haarverlies van 60 tot 100 haren op een dag is volkomen normaal. De arrector pili haarspier is een overblijfsel van ons verleden. Deze spier kan ervoor zorgen dat onze haren recht overeind gaan staan. Dit om warmte te bewaren of om mensen af te schrikken in het geval van gevaar. De talgklieren van het haar scheiden talg af zodat de haren en hoofdhuid elastisch blijven. 

 • De natuurlijke haarkleur

  Iedereen heeft een eigen natuurlijke haarkleur. Maar waardoor wordt deze kleur bepaald, en waarom zijn er zoveel verschillende natuurlijke tinten? De natuurlijke haarkleur wordt bepaald door de hoeveelheid verschillende pigmenten in het haar. Elke haar bestaat uit een unieke mix van 2 natuurlijke types melanine: zwart/bruine pigmenten, ofwel eumelanine, en rood/gele primenten, ofwel pheomelanine. De haarkleur hangt af van de combinatie van deze pigmenten – diep zwart, lichtbruin, of blond.

 • Shampoo – een milde reiniging

  Het woord ‘shampoo’ komt uit het Hindi. Shampoo betekent hier ‘masseren’. De eerste shampoo bestond in 1904 in poedervorm. Shampoo verwijdert natuurlijke oliën, zweet, dode cellen en resterende styling- en haarverzorgingsproducten. Het meest belangrijke ingrediënt is een combinatie van sufactants die zorgen voor schuim zodat het haar gereinigd wordt zonder het haar te beschadigen. Een shampoo met een pH waarde van 5 tot 6 ideaal voor haar en hoofdhuid. Goede shampoos bevatten voedende ingrediënten zoals Panthenol. Dit helpt om de haarstructuur te regeneren en de elasticiteit te behouden. Vanwege het brede scala aan SYOSS shampoos is er voor ieder wat wils. Ontdek welke variant er bij jou past. 

 • Conditioner – na het wassen

  Een conditioner behoort tot de basis van haarverzorging voor mensen met lang haar. Als je na het wassen geen conditioner gebruikt wordt het haar dof en onhandelbaar. Het haar gaat klitten en raakt beschadigd door het moeizame kammen. Dit is precies waarom je een conditioner nodig hebt. Het maakt je haar doorkambaar en beschermt het tegen invloeden van buitenaf. Een conditioner zorgt voor een laag met actieve ingrediënten die het haar gelijk glad maken. Na het wassen is het effect van een conditioner weg, dus gebruik na iedere wasbeurt een conditioner. Voor zijdezacht en doorkambaar haar. 

 • Haarkuren – voor extra verzorging

  Intensieve haarkuren. Haarkuren geven een intensieve verzorging en zijn een ware aanwinst voor het haar. Ze combineren regenerende substanties in hoge concentraties waardoor deze diep het haar kunnen binnendringen. Ze moeten worden aangebracht in vochtig haar. De haarkuur dient te worden uitgespoeld na 1 à 2 minuten (hangt van type kuur af). Het haar is dan zichtbaar hersteld. De intensiteit van een haarkuur zorgt voor een blijvend effect, zelfs na een aantal wasbeurten. Voor een optimale haarverzorging is het belangrijk om de staat van je haar goed te bestuderen. Hoe beschadigder het haar, hoe vaker een haarkuur moet worden gebuikt. Haarkuren verschillen in ingrediënten, aanbrengmogelijkheden en de mate van intensiteit. Bepaalde producten lossen specifieke problemen op zoals gespleten haarpunten, beschadigd haar of kleurbehoud. Instant Repair producten: een leave-in kuur moeten worden aangebracht in handdoekdroog haar. Een voordeel van een leave-in kuur is dat het niet uitgewassen hoeft te worden. Dit bespaart tijd en geeft het haar een langdurige verzorging zonder het te verzwaren.

 • Styling producten

  Styling producten bieden hulp bij het creëren van een kapsel.  Ze worden toegepast op vochtig of droog haar, voor meer elasticiteit en volume en helpen het haar beschermen tegen schadelijke invloeden van buiten af. Bovendien blijft het in model en biedt het een sterkere versteviging. Het assortiment omvat lotions, sprays en styling mousses. 

 • Haarspray

  Een haarspray biedt de perfecte afwerking van een kapsel. Het beschermt tegen wind, vocht en zon, biedt vereiste versteviging, geeft glans en verhoogt de effectiviteit van andere stylingproducten. Hoewel een haarspray ook beschikbaar is in een pomp vorm, blijft een haarspray een klassiek aerosol product. Er worden meer eisen gesteld aan een haarspray dan aan andere stylingproducten: Het moet een kapsel op zijn plaats houden, maar ook de natuurlijke elasticiteit behouden. Het moet vochtbestendig zijn, maar makkelijk uit te spoelen zijn. Het moet fijn spuiten en snel drogen. Het moet het haar beschermen onder alle omstandigheden en tegelijk het haar hydrateren.

 • Styling mousse

  Sinds de jaren ’80, hebben styling mousses de styling lotions vervangen, omdat hun toepassing meerdere voordelen biedt : ze druppen niet, zijn eenvoudig te doseren en makkelijk aan te brengen in het haar, zodat het haar niet blijft plakken. De basisingrediënten van een mousse zijn voedende ingrediënten, en harsen. De harsen omringen ieder individueel haar met een stabiele film, wat voor fixatie zorgt. Hoe hoger de fixatie, hoe dikker de filmlaag. Polymeren maken het haar makkelijk doorkambaar en voorkomen statische electriciteit in het haar. 

 • Gel, cream en wax

  Styling gel, cream en wax zijn ideaal voor expressieve vormen, hetzij van bepaalde delen van het haar of een heel kapsel. Alle drie de producten verschillen in hun formules en zijn in de eerste plaats bedoeld om losse haren aan elkaar te kleven. Terwijl de styling gels voornamelijk worden gebruikt om blijvende kapsels te creëren, zorgen creams meer voor de natuurlijk uitziende kapsels. Wax heeft zijn voortreffelijkheid in het modelleren en zorgt voor natuurlijk uitziend haar.

  • Styling gels zijn kleurloos, zij bevatten voornamelijk olie-vrije styling ingrediënten op basis van water en zij krijgen hun specifieke textuur dankzij een bindend ingrediënt.  Gel zorgt ervoor dat het haar hard wordt, en nadien in vorm blijft. Bijkomende ingrediënten zoals oliën geven het haar extra glans. Het gebruik van gel is eenvoudig: gewoon aanbrengen op nat of droog haar en het haar het tot het gewenste resultaat vormen. Dit blijft in model nadat de gel is gedroogd en de fixerende deeltjes zijn gestold.
  • Styling creams maken het haar glad, zodat het haar er natuurlijk uitziet en makkelijk te vormen is. Creams bieden een minder sterke versteviging dan gels en zijn hierdoor makkelijker te vormen. Styling creams zijn het meest effectief wanneer ze aangebracht worden op licht vochtig of droog haar. Het haar kan dan worden gevormd, met de vingers of met een groffe kam. Föhn je haar of laat het drogen aan de buitenlucht – en je bent klaar!
  • Styling wax geeft versteviging en glans aan individuele delen van het haar. Sommige waxen bevatten kleine, glinsterende goud- of zilverdeeltjes, voor extra glans. Wax optimaliseert het stylen van trendy kapsels : het is voornamelijk geschikt voor uitgesproken stijlen en accentueren van individuele delen van het kapsel of haarlokken.


 • Permanente kleuring – Hoe werkt het?

  Permanente kleuring is de beste manier om je haar een langdurige kleur te geven en grijze haren te verbergen. Permanente kleuringen bestaan uit verschillende componenten. Als eerste een alkaliserend middel wat de haarstructuur opent zodat de kleine kleurpigmenten en oxidanten in het binnenste van de haar kunnen komen. De kleurpigmenten – nu nog kleurloos – en de oxidanten ontwikkelen de kleur binnen in het haar, en door dit proces krijgt het haar de gewenste kleur. Hierna wordt het haaroppervlak gesloten met de conditioner zodat de kleur binnen in het haar blijft. Permanente kleuring moet uit het haar groeien.